دزدگیر چیست ؟
در یک بیان ساده دزدگیر وسیله ای است که با اتصال انواع سنسور های مختلف به آن می توانیم یک محیط را به جهت عبور و مرور افراد غیر مجاز کنترل کنیم .
در ادامه به بیان یک تاریخچه مختصر در مورد دزدگیر می پردازیم اینکه دستگاه دزدگیر اولین بار توسط چه کسی اختراع شده و در کجا چندان مطلب مهمی برای ما به نظر نمی آید اما در یک سیر کلی اولین دستگاه های دزدگیر در ایران تقریبا در دهه 60 ظهور کردند و تنها قابلیت آنها این بود که با تجهیز شدن به سنسور های مغناطیسی درب و پنجره ها را کنترل کنند و در صورت بروز مشکل یک آلارم صوتی پخش کنند .
بعد ها و با گذشته زمان انواع سنسور ها از جمله چشمی ها (PIR) به دستگاه های دزدگیر اضافه شدند و در یک کلام جز اصلی دزدگیر ها شدند البته در دهه 70 و اوایل دهه 80 افرادی بودند که از دزدگیر های خودرو برای اماکن استفاده می کردند.
تقریبا در اوایل دهه 80 تلفن کننده های خط ثابت نیز به دستگاه های دزدگیر اضافه شدند و دزدگیر های خط ثابت که تنها قابلیت آنها تماس با تعدادی مخاطب و پخش صدای آژیر در صورت آلارم دستگاه دزدگیر بود ظهور کردند.
البته نا گفته نماند که در اواخر دهه 70 دزدگیر ها به ریموت کنترل های کد فیکس نیز مجهز شدند و از اواسط دهه 80 به بعد کم کم تمام دزدگیر ها دارای ریموت های کد لرن شدند و کمی بعد سنسور های بی سیم هم وارد بازار شدند و دستگاه هایی که این قابلیت یعنی قابلیت اضافه کردن سنسور بی سیم به دزدگیر را داشتند به دزدگیر های بی سیم معروف شدند و نیز کمی بعد قابلیت ضبط پیام صوتی نیز به این قابلیت ها افزوده شد به صورتی که دستگاه بعد از تماس یک پیغام صوتی ضبط شده را پخش می کرد .
در این زمان بود که برخی از دزدگیر ها به قابلیت کنترل از راه دور از طریق خط تلفن مجهز شدند و شما با تماس با خط تلفن متصل به دستگاه دزدگیر و شنیدن تعداد معینی بوق ازاد ممکن بود ” پیغام لطفا رمز را وارد کنید” یا “یک بیپ” را بشنوید که در این مرحله باید رمز خود را وارد می کردید و با یک دستور العمل مختص به دستگاه دزدگیرتان دستگاه را فعال یا غیر فعال می کردید ، البته این قابلیت هرگز به یک قابلیت مهم بدل نشد و دلیل آن در اول عدم هماهنگی سیستم های مخابراتی در کل کشور و دوم عدم رعایت استاندار های ساخت توسط سازندگان بود .
این روند ادامه داشت تا جایی که دستگاه های سیم کارتی وارد بازار شدند و همه چیز را عوض کردنداین دستگاه ها به دستگاه های دزدگیر سیم کارتی معروف شدند که با سیم کارت موجود در دستگاه قابلیت تماس با مخاطب و همچنین ارسال پیامک و از همه مهم تر کنترل از راه دور را داشتند. دزدگیر های امروزی آپشن ها بسیار زیادی را دارا می باشند و به مخاطب خود هوشمندتر شدن را القا می کنند به صورتی که قطع سیم بلندگو ، تلفن و فیوز های داخلی دستگاه را گزارش می دهند و همچنین کارهای دیگری مانند فعال و غیر فعال کردن تعدادی رله را از راه دور انجام می دهند ویا با اراعه پیام های گزارشی یک ارتباط دو طرفه بین کاربر و دستگاه دزدگیر را فراهم می کنند دستگاه های دزدگیری را که خود را به این گونه آپشن های جانبی نیز فراهم کردند نیز می توان دزدگیر هوشمند اطلاق کرد.
برای اطلاع بیشتر در مورد ریموت کنترل ها و انواع آن و همچنین انواع سنسور های مناسب برای دزدگیر ها می توانید از لینک های زیر استفاده کنید.
مطالب گفته شده یک سیر کلی رشد و پیشرفت دستگاه های دزدگیر در ایران بود ، در ادامه و به صورت تفکیک شده قابلیت های مهم دستگاه های دزدگیر را بررسی خواهیم کرد.
پنل اصلی دزدگیر :
قسمتی از دستگاه دزدگیر را که سیم های سنسور ها به آن متصل می شوند و در واقع مغز اصلی دستگاه می باشد را پنل اصلی دزدگیر می گویند موارد متصل شونده به این پنل شامل انواع سنسور های مناسب برای اتصال به دزدگیر شامل سنسور های سیمی و بی سیم ، تلفن کننده های تلفنی و سیم کارتی ، صفحه کلید (کی پد) ، ریموت کنترل ها ، بلندگو و آژیر و بردها رله و باطری اشاره کرد. در تمام دستگاه ها دزدگیر معمول در بازار ایران بلندگو ، آژیر و همچنین باطری و دو عدد ریموت به پنل اصلی باید متصل شوند و همواره داخل پنل اصلی قرار می گیرند ولی با توجه به وجود انواع تلفن کننده و صفحه کلید ، صفحه کلید و تلفن کننده به شکل های مختلفی به دستگاه متصل می شوند برای مثال:
سری اول از دستگاه ها در پنل مرکزی خود دارای صفحه کلید ، تلفن کننده سیم کارتی ، تلفن کننده تلفنی می باشند و با خرید این نوع از دستگاه ها کافی است شما چند سنسور ، آژیر و بلندگو و باطری مناسب برای دستگاه تهیه کنید و از ریموت هایی که معمولا داخل پک دستگاه ارائه می شوند استفاده کنید.
سری دوم پنل اصلی نه صفحه کلید دارد و نه تلفن کننده و شما بنا به نیاز خود می توانید تلفن کننده سیم کارتی یا تلفنی و همچنین صفحه کلید را تهیه کنید البته بدیهی است که قیمت این نوع دستگاه ها معمولا بیشتر از نوع اول می باشد.
سری سوم پنل مرکزی دارای صفحه کلید برای تنطیمات می باشد اما کاربر برای برخورداری از سیستم شماره گیری باید تلفن کننده سیم کارتی یا خط ثابت را به طور جدا گانه تهیه کند .
دستگاه های مرسوم در بازار معمولا از این سه نوع خارج نمی باشند که کاربران با توجه به قیمت و نیاز خود باید برای تهیه آن اقدام کنند تنها مزیت نوع دوم ، نسبت به نوع اول و سوم جدا بودن صفحه کلید می باشد چرا که برخی از کاربران می خواهند صفحه کلید کوچکی در جایی که به راحتی قابل دسترس است نصب شود به غیر این مورد در صورت کلی برای نیاز های خانگی ، نیمه صنعتی و فروشگاهی نوع اول به نظر خوش قیمت تر و کامل تر به نظر می آید.
دزدگیرتلفن کننده :
دزدگیر های تلفن کننده به طور کلی به دو نوع سیم کارتی وخط ثابت تقسیم می شود البته در گذشته نوع تلفن کننده تلفنی نیز خود دو سری کلی داشتند یک سری فقط با خط تلفن با مخاطبین ذخیره شده در حافظه دستگاه تماس می گرفتند و صدای آژیر را پخش می کردند و یک سری هم تماس می گرفتند ولی صدای ظبط شده مخاطب را پخش می کردند.
عملکرد کلی دزدگیر های تلفن کننده دریافت یک تحریک از پنل اصلی و ارسال تماس و پیامک (فقط در نوع در نوع سیم کارتی) به مخاطبین در حافظه می باشد شما با یک جستجو ساده در اینترنت می توانید انواع تلفن کننده را ببینید .
با توجه به مواردی که در معرفی پنل اصلی دزدگیر گفته شد بعضی از انواع دزدگیر که تلفن کننده ندارند از تلفن کننده های جانبی استفاده می کنند ولی مدل هایی که خودشان تلفن کننده دارند نیازی به نصب تلفن کننده مجزا بر روی دستگاه ندارند.
بلندگو و آژیر :
بلندگو و آژیر هر دو برای تولید صدای آلارم استفاده می شوند و تنها چند تفاوت فنی با هم دارند به زبان ساده سیم بلندگو معمولا در محیط خارجی نصب می شود و دارای پلاریته نیست و کافی است شما سیم های بلندگو را به کانکتور spk در دستگاه متصل کنید ولی سیم های آژیر دارای پلاریته مثبت و منفی می باشد و کانکتور آن معمولا با کلمه sir و نمایش پلاریته مثبت و منفی در دستگاه دیده می شود و معمولا به جهت نصب در کنار دستگاه یا محیط های داخلی استفاده می شود . همچنین برای آژمایش آژیر شما می توانید آژیر را به طور مستقیم و با رعایت پلاریته به باطری متصل کنید اما اگر بلندگو را به باطری دستگاه متصل کنید فقط یک صدای خش خش خفیف خواهید شنید البته ممکن است این کار شما به بلندگو آسیب برساند.
کاور بلندگو :
یک جعبه فلزی یا پلاستیکی به جهت حفظ بلندگو دستگاه دزدگیر در محیط های خارجی می باشد.
باتری تغذیه :
هر دستگاه دزدگیر در صورت عدم وجود برق اضطراری در محل بهیک باطری اسیدی 12 ولت با جریان دهی 3 الی 7 آمپر به جهت فعال بودن در هنگام قطع برق نیاز دارد .این باطری در داخل جعبه دزدگیر قرار می گیرد. و دارای پلاریته مثبت و منفی می باشد که شما با رعایت این پلاریته ها باید باطری را به دستگاه متصل کنید.
ریموت کنترل :
در داخل بسته هر دستگاه دزدگیر معمولا یک یا دو ریموت کنترل موجود می باشد شاخصه اصلی ریموت کنترل ها
فرکانس کاری آن ها است که در دستگاه های دزدگیر عمدتا در دو رنج 315 و 433 مگا هرتز می باشد دیگر شاخصه آنها تعداد کلید های ریموت و میزان آنتن دهی آنها می باشد.
به خواندن ادامه دهید
پست های مرتبط
اجزای تشکیل دهنده دزدگیر اماکن دزدگیر اماکن یا سیستم های امنیتی یکی از تجهیزاتی می باشد که می تواند در اماکن مختلف مسکونی و تجاری به کار رفته
آیا به دزدگیر نیاز داریم؟ هر کسی سزاوار این است که در خانه خود احساس امنیت کند ، و بنابراین مهم است که اقداماتی را برای تحقق بخشیدن به این موضوع
دزدگیر باغ و محیط های باز با توجه به تعریف محیطی و نیاز های هر کاربری و همچنین درجه امنیت و دیگر جزئیات می توانیم دستگاه های دزدگیر را در